Wydarzenia rodzinne
Kursy kulinarne dla zawodowców i amatorów
W ostatnich latach gotowanie stało się nie tylko codziennym obowiązkiem, ale również pasją i swego rodzaju modnym zainteresowaniem z kategorii lifestyle.
Popularne programy typu „Masterchef” sprawiły, że Polacy pokochali kuchnie świata, urozmaicając swoje codzienne posiłki coraz to ciekawszymi przepisami spoza naszego regionu. I mimo, że nie każdy jest mistrzem kuchni – każdy powinien spróbować wprowadzić kulinarne wojaże do swojej kuchni. Świetną okazją na poznanie i nauczenie się nowych smaków i tradycji, są warsztaty organizowane przez Instytut Sztuki Kulinarnej, organizowane na warszawskim Mokotowie.
Mogą w nich brać udział zawodowcy i amatorzy – miłośnicy domowego gotowania. Uczestnicy szkoleń przygotowują posiłki pod okiem znawców kuchni z całego świata.
Kurs kuchni indyjskiej
Dowiesz się jak dodać potrawom oryginalnego smaku i zachwycić gości prawdziwie indyjskim daniem. Warsztaty prowadzi Tapi Sharma, właściciel sieci restauracji indyjskich.
Kurs kuchni meksykańskiej
Isabel Balderas, rodowita Meksykanka, na co dzień pracująca w warszawskiej restauracji Dos Tacos opowie jak zrobić idealną salsę czy domową tortillę. Przygotujecie pięć dań, ze wspaniałym deserem na koniec.
Kurs gotowania – wino i steki
Tom Ekler, doświadczony gastronom i mistrz sztuki sommelierskiej, opowie i pokaże, jaka część wołu jest najlepsza na stek, na czym polega sezonowanie mięsa i jak dobrać odpowiednie wino.
Kurs kuchni włoskiej
O włoskiej filozofii jedzenia opowiedzą Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, autorzy książki „Kuchnia Dantego”. Podzielą się sekretem na perfekcyjne risotto, idealną pastę i jeden z tradycyjnych włoskich deserów.
Kurs kuchni francuskiej
To cztery godziny rozpieszczania podniebienia nowatorskimi wydaniami klasycznych francuskich dań, wzbogacone solidną porcją wiedzy doświadczonego gastronoma Toma Eklera.
Kurs kuchni bałkańskiej
Dowiecie się, na czym polega fenomen kuchni tej części świata. Poznacie smak oryginalnych bałkańskich dań. Szkolenie poprowadzi szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, rodowity Serb Petar Simić.
Kurs kuchni tajskiej
Niesamowicie prosta, pikantna i obłędna w smaku. Poznajcie tajskie metody przyrządzania potraw oraz historię i kulturę tego kraju.
Kurs kuchni gruzińskiej
Podczas szkolenia z rodowitym Gruzinem poznacie przepisy na klasyczne roladki z grillowanego bakłażana nadziewane pastą orzechową, szpinakowe pchali, chaczapuri, gulasz oraz słodki deser.
Kurs gotowania – wino i owoce morza
Krewetki, mule, ośmiorniczki, przegrzebki, kalmary. Wykwintne, eleganckie i coraz częściej goszczące na polskich stołach. Dowiecie się, jakie wino najlepiej uwydatni ich charakter.
Kurs Sushi
Sushi zadomowiło się w Polsce na dobre, więc warto znać podstawy tej kuchni. Kurs sushi to świetny prezent zarówno dla zupełnych nowicjuszy, jak i osób, które pragną doszlifować swoją wiedzę.
Na kurs można wybrać się z mamą, przyjaciółką, partnerem – albo samemu. Podróż do świata nieznanych jeszcze smaków może okazać się miłością od pierwszego wejrzenia. Bilety na kursy znajdziecie tutaj.